hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Plaj Hentbolu: Yaz aylarının yeni popüler spor branşı

    31.05.2022 Salı | 10:11Son Güncelleme:

    Dünya’da futbol, basketbol ve voleyboldan sonra en çok oynanan takım spor branşı olan hentbolu hepimiz biliyoruzdur. Özellikle Danimarka gibi İskandinav ülkerinde birinci popüler branş olan hentbolun bir de plaj hentbolu isminde farklı bir dalı var. Bu hafta sizlere bu branşı tanıtmak istiyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Plaj Hentbolu Nedir?

    Plaj hentbolu, kumun üzerinde oynanan bir takım sporudur. Hentbolun aksine spor salonları yerine doğal ya da yapay kum sahada, çıplak ayakla oynanmaktadır. Maçlar iki veya üç set halinde oynanır.

    Plaj hentbolu ile ilgili ilk uluslararası resmi kurallar 2002 yılında düzenlenmiştir. İlk Avrupa Şampiyonası ise 2000 yılında oynanmıştır.

    Plaj Hentbolu: Yaz aylarının yeni popüler spor branşı

    Plaj Hentbolu Oyun Kuralları

    IHF Oyun Kuralları (1 Agustos 1997) Plaj Hentbolu oyun kurallarının çok önemli bir parçasıdır. Gerekli farklılık ve ayrıntılar aşağıdaki kurallarda verilmiştir. Plaj hentbolu ve turnuvaları erkek, kadın veya karışık takımlarla oynanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kural 1 : Oyun Alanı

    1:1 Oyun alanı, dikdörtgen biçiminde, 27 m uzunluğunda ve 12 m genişliğindedir. Bir oynama alanı ve iki kale alanından oluşur. Oyun Alanı'nın yüzeyi en az 40 cm derinliğinde bir kum tabakasından müteşekkildir. Oyun Alanı'nın çevresinde yaklaşık 3 m genişliğinde serbest bir alan bulunmalıdır.

    1:2 Oyun Alanı'nın uzun kenarları "kenar çizgileri", "kısa kenarları","dış kale çizgileri" olarak adlandırılırlar. Kale dış kale çizgisinin tam ortasında bulunur ve 3 m genişliğinde ve 2 m yüksekliğindedir. Kale direkleri arasındaki çizgi "kale çizgisi" olarak adlandırılır ve kuma çizilir.

    1:3 Kale alanı dış kale çizgisine 6 m mesafede paralel bir çizgi çizilerek belirlenir (kale alanı çizgisi).

    1:4 Oynama alanı 15 m uzunluğunda ve 12 m genişliğindedir. Çevreleyen çizgiler 8 cm civarında genişliği olan elastik, renkli bir şerit veya yine esnek ve renkli bir halat ile gösterilir.

    1:5 Saat hakemi masası en az üç dört kişinin oturmasına yetecek durumda olmalı ve kenar çizgisinin tam ortasından en az 3 m geriye konmalıdır.

    1:6 Saha oyuncuları için değişme alanı 15 m uzunluğunda ve yaklaşık 3 m genişliğindedir. Sahanın her iki yanında, kenar çizgilerinin dışında birer tane bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1:7 Kaleciler sahayı değişme alanındaki kenar çizgisi ya da kendi takımlarının kale alanındaki kenar çizgisi üzerinden terk etmek zorundadırlar (4:3, 5:5).

    Kaleciler sahaya kendi takımlarının kale alanındaki kenar çizgisi üzerinden girmek zorundadırlar (4:3, 5:5)

    Plaj Hentbolu: Yaz aylarının yeni popüler spor branşı

    Kural 2 : Oyun Süresi

    2:1 Oyun ayrı ayrı sonuçlanan iki devreden oluşur. Her devre 10 dakika sürer. Devre arası 5 dakika sürer.

    2:2 Her devre hakem atışıyla başlar. Yazı-tura ile kaleler belirlenir. Diğer takım hangi kenar çizgisinde değişme alanının bulunacağını seçer. Devre arasından sonra takımlar kaleleri değişirler. Değişme alanlarını değişmezler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2:3 Devre başına her takım bir takım molası alabilir.

    2:4 Bir devrenin sonunda skor berabere ise "altın gol" uygulamasına geçilir, yani bir sonraki gol kazananı belirler. Oyun tekrar hakem atışıyla başlar. Her devrenin galibi bir puan alır.

    2:5 İki devre de aynı takım tarafından kazanılırsa, bu takım 2:0'lık skorla mutlak galip olur.

    2:6 Her takım bir devre kazanırsa sonuç beraberliktir. Her zaman bir kazanan olması gerektiğinden, "kaleciye karşı bir oyuncu (bire bir)" uygulamasına geçilir.

    Skor ve Oyun Sonucunun Belirlenmesi

    *Top tamamen kale çizgisini geçtiğinde bir gol kaydedilir ve bir puan verilir.

    *Güzel ve görülmeye değer durumlarda fazladan bir puan verilir.

    *Bir oyuncu topu kendi kalesine atarsa, karşı takıma bir puan verilir.

    *Kaydedilen her golden sonra oyun kale alanından kaleci atışı ile yeniden başlar.

    * Her iki takım da birer devreyi kazanırlarsa, "bire bir" uygulamasına geçilir. Her takım, diğer takımla karşılıklı olarak atışlar kullanacak beş oyuncu seçer.

    *Eğer kaleci atış yapacaklardan biri olarak seçilirse,bir saha oyuncusu olarak kabul edilir ve bir başka oyuncu kalede kalecinin yerini alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    *Beş atış sonrasında daha fazla puan alan takım kazanır.

    *Savunma yapan kaleci kale alanını terk ederse, topa sahip olmadığı sürece, istediği an tekrar kale alanına geri dönebilir.