hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Satranç Boksu nedir?

    10.03.2024 Pazar | 21:42Son Güncelleme:

    Satranç boksu hem bilek hem beyin gücü ister. Satranç ve boks sporunun bir araya gelmesi ile meydana gelen fiziksel güç, zeka, cesaret ve strateji yetenekleri gerektiren mükemmel bir spor branşıdır. Satranç boksörleri bu sporun felsefesini bir hayatta kalma mücadelesi olarak ifade eder. Bu sporda başarılı olmak için sadece çok iyi boksör veya sadece çok satranç oyuncusu olmanız yeterli olmaz. Başarılı olmak için her iki sporu da dengeli bir şekilde götürebiliyor olmanız oldukça önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Satranç boksu maçlarında, boks raundunda bir adrenalin patlaması yaşarsınız ve nabzınız 160’ın üzerine çıkar belki de kaşınız açılır ya da burnunuz kırılabilir. Ardından bir anda kendinizi satranç masasının başında hamle düşünürken bulursunuz. Hemen sakinleşip hata yapmadan rakibinizi bu kez masada yenmeye çalışırsınız. Eğlenceli sporlar arasında yer alan satranç boksunun profesyonel müsabakalarına katılabilmeniz için 17 ile 35 yaş arasında olmanız ve herhangi bir sağlık probleminizin olmaması gerekir. Ayrıca en az 50 defa amatör olarak yakın dövüş veya boks müsabakası yapmış olmanız da önemlidir. Satranç için kriter ise minimum 1800 Elo (Uluslararası Kuvvet Derecesi) puanlı bir oyuncu olmanızdır. Amatör olarak bu sporu yapmak için ise herhangi bir kısıtlama yoktur.

    Satranç Boksu nedir

    Satranç Boksu Nasıl Oynanır?

    Satranç boksu müsabakaları 5 raunt boks ve 6 raunt satranç olmak üzere toplamda 11 raunttan oluşur. Maç satranç raundu ile başlar ve boks raundu ile devam eder. Rauntlar birbiri ardına yapılmaya devam edilir. Satranç rauntları 4 dakika, boks rauntları ise 3 dakika oynanır. Bir satranç boksu mücadelesi toplam 39 dakika sürer. Her raunt arasında hazırlık için 1 dakika ara verilir. Satranç boksunda amaç art arda yapılan satranç ve boks rauntlarında rakibi şah mat veya nakavt ederek oyunu bitirmektir. Müsabakaların boks bölümünde de satranç bölümünde de rakibinizi yenerek maçı bitirebilirsiniz. Satranç raundunda sürenin bitmesi halinde de oyunu kaybedersiniz. Eğer satranç maçı berabere sonuçlanırsa boksta daha yüksek puan alan maçı kazanır. Ancak her iki branşta da beraberlik söz konusu olduğunda satrançta siyah taşla oynayan sporcu maçı kazanmış sayılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Satranç Boksu nedir


    Dünyada Satranç Boksu

    2011 yılında, WCBO ve onunla birlikte küresel Satranç Boksu topluluğu, Hindistan Satranç Boksu Örgütü’nün kurulması ve Asya’daki genişlemesi ile bugüne kadar ki gelişiminde en büyük sıçramayı yaptı. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin üçüncü Satranç Boks organizasyonu olan ABD Chessboxing 2011 yılında kurulmuş ve 2012 yılında İtalyan Satranç Boksu Federasyonu’nun kurulmasıyla Avrupa hareketi güçlendirilmiştir. Ayrıca Satranç Boksunun profesyonelleşmesi şekillenmeye başlamıştır. 21. yüzyılın ikinci on yılında. 2014 yılında Alman yasalarına göre kayıtlı bir dernek haline gelen WCBO’ya ek olarak, Mayıs 2013 itibarıyla Chess Boxing Global Marketing CBGM GmbH – Chess Boxing Global, CBG – kuruldu., dünya çapındaki tüm profesyonel satranç boks dövüşlerini organize etmekten ve hepsinden önemlisi Satranç Boks Dünya Şampiyonalarının organizasyonundan sorumludur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hindistan Satranç Boks Organizasyonu, kickboks yetkilisi ve eski Hint kickboks ve karate şampiyonu Montu Das tarafından 2011 yılında kuruldu. Bununla birlikte, Asya’daki satranç boksunun büyümesi, Batı Asya’daki ilk Satranç Boks Örgütü’nün ertesi yıl kickboks dünyasında başka bir deneyimli yetkili tarafından kurulmasıyla hız kazandı: Fereydoun Pouya, İran Satranç Boksu Organizasyonu’nu başlattı.
    Yapılan organizasyonların kalitesi ve popüler boksörlerin bu spor branşına destek verip dövüşmeye başlamasıyla çok hızlı bir ivme kazandı. Günümüzde tam 25 ülkede Satranç Boksu Federasyonu kuruldu ve bu sayı hızla artmaya devam ediyor. Dünya üzerinde toplamda 20.000 müsabık sporcuya ulaşmış bulunmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkemiz Türkiye’de ise 2019 yılından itibaren Satranç Boksu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmalar neticesinde de birçok organizasyon gerçekleştirilmiştir.

    sercansipka@gmail.com