hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Berlin Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? Berlin Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Berlin Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı Berlin Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Berlin antlaşmasının sonuçları oldukça önemli olan bir antlaşma olmaktadır. Osmanlı imparatorluğu döneminde imzalamış olan sadece önemli antlaşmalardan biri olmaktadır. Berlin antlaşmasının sonuçları oldukça önemli olan bir antlaşma olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Berlin antlaşması Osmanlı imparatorluğu zamanında gerileme döneminde imzalanmış olan önemli antlaşma olup oldukça önemli konularında bulunduğu bir antlaşmadır. Berlin Antlaşması'nın imzalanması ile birlikte ele alınmış önemli konulardan bazıları azınlıklar ve kazançlar konusu olmaktadır. Bu nedenle tarihte oldukça önemli bir antlaşma olarak bilinmektedir.

    Berlin Antlaşması Nedir?

    Osmanlı imparatorluğunda özellikle gerileme döneminde farklı birçok antlaşma imzalanmıştır. Bu antlaşmalardan biri de Berlin antlaşması olmuştur. Berlin antlaşması ayrıca tarihte barış antlaşması olarak da adından söz ettirmektedir. Birden fazla devleti ilgilendirdiği için önemli antlaşmalardan olmuştur. Bu yüzden de önemi oldukça büyük olmuştur. Böyle bir antlaşma ile beraber Balkanlar'da ki bütün dengeler de değişmeler olmuştur. Antlaşmanın sonucunda Balkanlar'da yer bulan topraklarda el değiştirmek zorunda kalmıştır. Ayrıca azınlıkları da özellikle ilgilendiren bir antlaşma türü olmuştur.

    Berlin Antlaşması Ne Zaman İmzalandı? 

    Berlin Antlaşması'nın imzalanma tarihî 13 Temmuz 1878 yılı olmaktadır. Bu antlaşmanın önemi oldukça fazladır. Nedeni ise birden çok devletin imzaladığı tarihi bir antlaşma olmasıdır. Bu antlaşmanın dili ise Türkçe olmaktadır, Rusça olmaktadır, Alman olmaktadır ve İngilizce den olmaktadır. Bu antlaşmada Osmanlı imparatorluğunu temsil eden ise Rum bir diplomat olmuştur. Osmanlı imparatorluğu ile Rusya arasında çok uzun süren savaşlardan biri olmaktadır. Bu savaştan çok fazla yorulan Osmanlı imparatorluğu ise bu antlaşmayı mecburen imzalamak zorunda kalmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Berlin Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Balkanlarda yer almakta ve Osmanlı toprağı sayılan Sırbistan, Romanya ve de Karadağ bu antlaşma ile beraber tamamen bağımsızlık ilan eden bir devlet olacaktır.

    Bosna Hersek ise bir süre Avusturya egemenliği altında olacaktır. 

    Osmanlı sınırları içerisinde bulunan Bulgaristan ise 3 bölgeye ayrılacaktır. Ayrıca bu ülkenin sınırları da küçültülecekti.

    Bulgaristan bölgesinin belli bir bölümü Osmanlı imparatorluğuna vergi ödemelidir. İç işlerinde oldukça bağımsız dış işlerinde ise Osmanlı imparatorluğuna tamamen bağlı olan özerk bir bölge olmaktadır.

    Osmanlı imparatorluğunun ödeyecek olduğu savaş tazminatı ise Ruslara taksitli olarak verilecektir.

    Doğu Anadolu'da ise islahatlar yapılacağı söz konusudur.

    Kosova ülkesi tamamen Osmanlı imparatorluğuna bırakılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğu beyazıt da aynı şekilde Osmanlı imparatorluğuna tamamen ait olacaktır.

    Makedonya ise Osmanlı imparatorluğuna ıslahatlar olması şartı ile tamamen bağlı kalacaktır. 

    Berlin Antlaşması Önemi

    Günümüzde hâlâ devam etmekte olan Ermeni meselesi bu antlaşma ile beraber fitillenmektedir. Bu antlaşma ise tarihte tamamen barış antlaşması olarak bilinmektedir. Osmanlı imparatorluğunun tarihi boyunca en çok toprak kaybettiği dönemlerden biri Berlin antlaşması olmuştur.

    Berlin Antlaşması Sonuçları

    Berlin antlaşması Osmanlının dağılma süreci oldukça hızlanmıştır. İngiltere ise Osmanlı topraklarının dağılama süresine katılmış olup Almanya boşalmış İngiltere'nin yerini almıştır o dönem. Antlaşma sonucunda Ermeni konusu uluslararası anlamda bir antlaşmada yer almıştır. Osmanlı 19. Yy boyunca en fazla toprak kaybettiği dönem olmuştur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow