hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İşte detaylar... Gazze’de ateşkes sağlanacak mı?

    İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah şehrine girip girmeyeceği tüm dünyanın gündeminde. İsrail ile Hamas arasında esir takası mutabakatı için yürütülen dolaylı müzakereler devam ediyor. Hamas yönetiminin esir takası için Gazze’de kalıcı ateşkes şartında ısrar ettiği, İsrail’in ise buna karşı çıktığı belirtiliyor. Detayları CNN TÜRK Dış Haberler Editörü Enver Kaptanoğlu aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK Dış Haberler Editörü Enver Kaptanoğlu detayları şu ifadelerle aktardı;

    İsrail’in teklifini Hamas, Hamas’ın teklifi İsrail kabul etmiyordu. Bu yüzden ateşkes görüşmelerinde şubat ayından beri anlaşma sağlanamıyordu. Bugün tüm taraflar Hamas heyeti, İsrail heyeti, ABD İstihbaratı, Katar heyeti, Mısır yani tüm taraflar Kahire’de bir araya geldi. Olumlu bir beklenti var.

    Bugüne kadar Hamas geçici ateşkes değil, kesin ateşkes istiyordu. İsrail kabul etmiyordu. Gazze’nin en güneyinde Refah kaldı. Hamas’ın yöneticileri orada ve o bölgeyi de tamamen temizledikten sonra bu savaşı bitireceklerini belirtmişti.

    Bugün Kahire’de taraflar görüşmeye başladı. Görüşme sürüyor. Görüşme içeriğinde üç aşamalı ateşkes sağlaması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta sonu taraflar yine bir araya gelmişti ve bir taslak hazırlanmıştı. Bu taslak İsrail tarafından Hamas’a iletildi. Hamas değerlendirip yanıt vereceğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail ise ‘Çarşamba gecesine kadar Hamas’ın cevabını bekleyeceğiz, cevap verilmez ise adımlarımızı atacağız’ açıklamasını yaptı. 7 Ekim’den bu yana avantajın Hamas’ta olduğunu görüyoruz. Hamas, İsrail’e çarşamba günü yanıt vermedi, İsrail ise bir adım atmadı. Hamas’ın elinde 100’den fazla esir var ve çoğu asker. Hamas bu avantajını kaybetmek istemiyor.

    Anlaşmanın 40 günlük bir ateşkesi içermesi bekleniyor. En önemli noktası ise 7 Ekim’den sonra kara harekâtını hatırlarsak, kuzeyden Beyt Hanun'dan süpürerek Refah'a devam ettiğini biliyoruz. Refah'ta sıkışan Gazzeli sivillerin artık kuzey bölgelere, kendi evlerine geri dönmesine izin verilecek. İsrail’in buna olanak sağlayacağı uzlaşısı iddiası var. İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’nin içinde birlikleri var. Son aylarda askeri birliklerin yoğunlukları azaldı ama saldırılar devam ediyor. Refah’a sağlanacak bir kara harekâtından dolayı birliklerin çekildiği iddiası var. Taktiksel bir çekilme olduğu düşünülüyor. ABD’nin, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’nden çekileceğine yönelik Hamas’a bir garanti verdiği iddiası da var. Bu iddia Hamas’ın ABD’nin istekleri arasında yer alan talepler arasında.

    Ancak görüşmeler bugün devam ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow