hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Amaç yardım mı? İşgal mi? ABD'nin Gazze'ye ''Liman Projesi''

    KAYNAKCNN TÜRK

    ABD, İsrail saldırıları nedeniyle aylardır büyük bir insani krizle boğuşan Gazze’ye yardım ulaştırmak için geçici bir liman inşa etmeye başladı. Peki, geçici liman gerçekte kimin işine yarayacak? Gazzelilerin "Zorunlu göçü" için mi kullanılacak? Yoksa tüm bunlarla birlikte asıl hedef Gazze'deki doğalgaz kaynakları mı? CNN TÜRK ekibinden Mehmet Şimşek araştırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, ''Amerika'nın bu limanı inşa etmesindeki temel maksat illegal yollardan işgal edemediği Gazze'yi legal yollardan işgal planıdır.'' dedi.

    Filistinli Gazeteci Muin Naim, ''İnsani bir liman olduğunu iddia ediyor ama Amerika'dan geçen bir şeyin insani olacağı tahmin edilmiyor.'' ifadelerini kullandı.

    Önce Gazze'ye karadan gelen yardımlar engellendi, ardından da yardım paketleri uçaklarla havadan atıldı. Şimdi de Amerika Birleşik Devletleri insani yardım için Gazze açıklarında yapay bir liman inşa etmeye başladı. Amerika Birleşik Devletleri Merkez Komutanlığı Gazze açıklarında inşasına başlanan yapay limanın fotoğrafını paylaştı. Bu haber tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yer yer buldu.

    Filistinli Gazeteci Muin Naim, ''Medeni ve sivil çalışmalar adı altında sürekli istihbari veya askeri operasyonlar hazırlanıyor.'' ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD bu yolla Gazze'ye insani yardım ulaştıracağını açıkladı. Ancak uzmanlar karadan Gazze Şeridi'ne girmek için sayısız yol olduğunu belirtti.

    Coşkun Başbuğ, ''Bunların üzerinden tank, zırhlı araç ,askeri kamyonlar gibi birçok askeri aracın getirilen gemilerle bu yüzer köprü sayesinde karaya ulaştırıldığını göreceğiz.'' dedi.

    Naim, ''İsrail'in yetmediği yerlerde, İsrail kendi başına gerçekleştiremediği operasyonlarda maalesef teknik ve askeri destek verebileceği bir liman merkez üssü olarak kullanacaklar.'' dedi.

    PEKİ YAPAY LİMANIN ASIL AMACI İNSANİ YARDIM MI? YOKSA GAZZE'Yİ DENİZDEN KUŞATMAK MI?

    Başbuğ, ''Karadan ulaşabileceğin 50 tane yer var. Havadan aynı şekilde hani insani maksatla asla örtüşmez. Havadan atarak kaç kişinin ölümüne sebebiyet verdin, havadan bu yardımları indirebileceğin onca nokta var.'' şeklinde konuştu.

    Araştırmacılar ve uzmanlar, ABD’nin geçici limanının Gazze’den zorunlu göç için de kullanılabileceği ihtimali üzerinden duruyor. Buna göre, geçici liman çift taraflı çalışacak. İnsani yardımlar kente girerken, Gazzeliler de tahliye edilebilecek.

    Başbuğ ''Bir kısmı Avrupa'ya bir kısmını Afrika'ya transfer edecekler ve adına da hayat kurtarma operasyonu diyecekler ve bu bölgenin insansızlaştığını göreceğiz.'' ifadelerini kullandı.

    Naim, ''Gönüllü tehcir adı altında Filistinlilere farklı teşviklerle o gemilerle yardım gemileriyle Kıbrıs'ın Güney kısmına taşıyıp oradan da gidebilecekleri ülkelere dağıtmak isteniyor.'' dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerika'nın bu hamlesinden sonra akıllara yeniden Gazze açıklarındaki doğalgaz yatakları geldi. Peki asıl hedef Filistinlilere ait olan bu yeraltı zenginliğini ele geçirmek mi?

    Coşkun Başbuğ, ''283 milyar Tamar'da var. Keza siyah alanla işaretli 1 milyar metre küpe yakın alanı kontrol edebilmek için Gazze'yi eline geçirmek zorunda.'' dedi.

    Naim, ''İsrail işgal devleti 75 senedir Filistinlilerin topraklarını yeraltı kaynaklarını, suyunu zaten çalıyor. Bir petrole veya gaza mı kaldık. Onu da çalacaklar.'' ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow