hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya'nın En Büyük Çölü Hangisidir? Dünya'nın En Büyük Çölleri Listesi...

    Dünyanın En Büyük Çölü Hangisidir Dünyanın En Büyük Çölleri Listesi...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Söz konusu çöller olduğu zaman akla ilk olarak Afrika kıtası gelmektedir. Özellikle bu bölgedeki birçok farklı ülke oldukça geniş alana sahip çöller üzerinden ön plana çıkar. Hatta bu çöller milyonlarca kilometreye sahiptir. Bu doğrultuda Sahra veya büyük Sahra olarak bilinen, Afrika'nın kuzeyinde yer alan bu çöl dünyanın en büyük çölü olarak bilinmektedir. Kıtanın ortası ile birlikte kuzeyini birbirinden ayıran çöl, toplamda 9 milyon kilometre kare gibi devasa bir alana sahiptir. Aynı zamanda büyük Sahra Çölü dünyanın en sıcak çölü olarak da bilinmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya'nın En Büyük Çölü Hangisidir?

    Dünyanın birçok farklı kıtasında ve farklı değişik bölgelerde çöller bulunmaktadır. Bu bölgelerde yaşayan insanlar bulunur ve ayrıca ekstrem amaçlı da birçok spor dalı üzerinden değerlendirilir. Bu doğrultuda ise dünyanın en büyük çölü olarak Sahra Çölü ön plana çıkıyor. Afrika kıtasında yer alan ve aynı zamanda büyük Sahra olarak da bilinen bu çöl, yaklaşık olarak 9 milyon kilometre kareye sahiptir.

    Bu devasa alan ile beraber aynı zamanda dünyanın en sıcak çölü olarak da ifade edilir. Diğer yandan Afrika kıtası üzerinden ele alındığında kıtayı ortası ile kuzeyi üzerinden birbirinden ayırmaktadır. Bu yönüyle aynı zamanda her sene yoğun şekilde turist akınına uğrayan dünyanın en önemli çöllerinden biridir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın En Büyük Çölü Hangisidir Dünyanın En Büyük Çölleri Listesi...Dünya'nın En Büyük Çölleri Listesi

    Dünya çapında ele alınacak birçok farklı bölgede büyük çöller bulunmaktadır. Bu çöller Liste şeklinde ele alındığında şu şekilde ön plana çıkarlar;

    - Büyük Sahra Çölü 9 milyon kilometre kare

     - Arabistan çölü 2.3 milyon kilometre kare

     - Gobi çölü 1.3 milyon kilometre kare

     - Kalahari çölü 930.000 kilometre kare

     - Patagonya çölü 673.000 kilometrekare

     - Büyük Victoria Çölü 647.000 kilometrekare 

     - Suriye çölü 518.000 kilometrekare

     - Büyük Havza çölü 492.000 kilometre

    Bu şekilde yukarıda verildiği gibi öne çıkan çöller dünyanın değişik bölgelerinde en büyük çöller olarak ön plana çıkarlar. Özellikle bunlardan bazıları milyon kilometre karelik alan ile beraber devasa bir etki oluştururlar.

    Dünyada Kaç Çeşit Çöl Tipi Bulunur?

    Dünya çapında yapısına ve bulunduğu yere bağlı olarak 5 farklı çöl tipi yer almaktadır. Bunlar tropikal çöller, kontinental yani karasal çöller, soğuk su akıntısı üzerinden oluşan kıyı çöller ve soğuk çöllerdir. Yani söz konusu çöl olduğu zaman sadece konudan oluşan ve sıcak çöller söz konusu olmaz. Aynı zamanda dondurucu derecede soğukluğa sahip olan buzluk alanlarda çöl olarak öne çıkar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow