hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Kısa Kes - Serap Aykut Kısa Kes - Serap Aykut

    Neden saçların beyazlaşmış arkadaş?

    07.02.2021 Pazar | 09:04Son Güncelleme:

    Yaş aldıkça geriye değil, ileriye gidiyoruz malum… Biz bu hızla ilerlerken melanin (insan vücudunda birden fazla görev üstlenmiş renk pigmentidir) ne yapsın, bir yerden sonra hızımıza yetişemiyor, tık nefes yetişebildiği kadar çalışmaya devam ediyor ve bir yerden sonra işini askıya alıyor. Ve bizim saçlar grileşmeye, ardından beyazlaşmaya başlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saçlara ak düşmesi yaşlanmakla ilgili yorumlansa da her kişide farklı yaşlarda oluşabilir. Kimi insanda çok genç yaşlarda görülmeye başlar, kimi insan da epey yaş almasına rağmen tek bir saç telinin dahi beyazlamadığı görülür. Bazen sakallar koyu rengini muhafaza ederken saçlar beyazlar, bazense tam tersi örnekler oluşabilir. Saç beyazlaması birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Normal olarak 30 yaşınızdan sonra, ortalama her 10 yılda saçlarınızın yüzde 10-15 arası beyazlaşacaktır.

    Saç beyazlamasıyla karşılaşma süreci genellikle genetik faktörlerden kaynaklanır. Anneniz, babanız, anneanne, babaanne, dedelerde erken yaşta saç beyazlaması söz konusuysa, maalesef bu durum sizi de etkileyip saçlarınızın genç yaşta beyazlamasına sebep olabilir. Bu durumdan bağımsız, işin uzmanları tarafından erken beyazlamanın birçok sebebi tespit edilmiştir: Genetik sorunlar, hormonal bozukluklar, iklimsel faktörler, çevre kirliliğine sebep olan kimyasallar ve toksinler- ki böyle bir durum varsa elbette doktorunuza danışmalısınız.
    İlk beyazlarını kopararak yok etmeye çalışan insanlara çevrenizde denk gelmişsinizdir. Evet endişelenmeyin kopardıkça artmadığı gibi azalmasını sağlamak da mümkün değil. Saç telinin kökten koparılması saç derisine zarar verebilir. Fakat bu durumun diğer saç tellerini beyazlatacağı düşüncesi doğru değildir. Çünkü koparılan bir saç teli diğer saç köklerini etkileyemez. O yüzden boşuna hırpalamayın saç derinizi, o şok eden saç telini dibinden kesin. Ya da sevin derim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kabullenmek ve kendimizle her koşulda barışık olmak en kıymetli seçenek, o ayrı. Ancak biz kadınların bu gibi konularda yıllardır uyguladığı bir dolu işlem var. Siz erkekler yaşlanıyorken biz yerimizde saymıyoruz elbette. Erkekseniz ve başınıza gelen bu aklardan mutsuzsanız toplum baskısını bir kenara bırakın ve sizler için üretilen seçeneklerden birini değerlendirin.
    Çünkü aynaya gülümsemek önemli.

    Bu saçları değirmende ağartmadım. Bir bildiğimiz var elbet.