hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Mustafa Gündoğar Doç. Dr. Mustafa Gündoğar

    Bunamanın çaresi diş fırçası ve diş ipinde!!!

    04.02.2022 Cuma | 11:15Son Güncelleme:

    Yaşlanmaya kesin bir sınır koymak hiçbir zaman mümkün olmamıştır. Birçok batı ülkesinde 65 yaş, geriatrik yaş sınırı olarak kabul edilmektedir. Bu bireylerde değişik düzeylerde hastalıklar ve bunların sonucunda gelişen işlevsel kayıplar söz konusu olabilmektedir. Bazı yaşlılarda herhangi bir sağlık problemine rastlanılmazken, bazılarında ise ciddi sağlık sorunları görülmektedir. Bu ciddi sorunların başında demans gelmektdir. Demans (bunama), ilerleyici ve ölümcül bir hastalıktır. Bu sinsi hastalık hafızada bozukluk, çeşitli psikolojik sorunlar ve davranış bozukluklarıyla karakterize olup, günlük yaşam aktivitelerinde gerilemeye neden olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilimsel dünyada yayınlanan oldukça önemli bir makalede ağızda biriken bakterilerin ve diş taşına bağlı olarak gelişen diş eti rahatsızlıklarının, insanların akıl ve bellek sorunlarını doğrudan etkilediği belirtilmiştir. Yapılan 10 yılın üstündeki araştırmalar, diş sağlığı ile bunama arasında çok sıkı bir bağlantı olduğu kanısını güçlendirmiştir. Alzheimer hastalığı demansın en sık nedenidir.

    California üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmalar, dişleri düzenli olarak fırçalamanın bunama gibi hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığını bildirmiştir. Bir başka çalışma ise Kentucky üniversitesi’nde 144 kişi üzerinde yapılmıştır. 12 yıl devam eden bu çalışmada 75 ve 95 yaşlar arasındaki bireylerin dental ve medikal kayıtlar incelenmiştir. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, ağzındaki diş sayısı dokuzdan az olan katılımcılarda, diğerlerine göre daha fazla bunama görüldüğü tespit edilmiştir.

    Bu sebepten dolayı özellikle belli bir yaştan sonra ağzı ve diş sağlığı bakımına çok daha fazla önem vermeliyiz. Normalde fırçalama süresi 1.5-2 dakikadır. Pek çok kişi bu süreyi azami 40 saniye kullanır. Bu sürede de genellikle ön dişler ve dişlerin görünen yüzeyleri fırçalanır. Ancak dişlerimizin dilimize ve damağımıza bakan yüzleri ile çiğneme yaptığımız yüzeyleri bu süreden nasibini alamaz. Oysa buralar da plakların tutunmasına elverişli yerlerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş fırçalamanın yanında diş ipi kullanmada da zamanla iyice ustalaşmalıyız. Dişlerinizin ara yüzü yeterince temizlenmediği için minik ara yüz çürükleri oluşmakta ve bunlar farkında olmadan daha da ilerleyerek büyük çürüklere neden olmaktadır. Bu alanlarda en etkili temizlik diş ipi ile yapılmaktadır. İlerleyen yaşla birlikte el yeteneği azaldığında manuel fırça yerine elektrikli diş fırçası kullanılarak ağız hijyeni korunabilir. Ağız ve diş sağlığımıza sadece belirli bir yaşta değil her zaman dikkat etmeliyiz. Unutmayın ki sağlık ağızda başlar. Bu hafta söyleyeceklerim bu kadar. Hepinize sağlıklı ve diş ağrısız günler dilerim.