hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uzman Psikolog Irmak Atak Uzman Psikolog Irmak Atak

    Sevgiyi göstermek

    10.05.2021 Pazartesi | 09:08Son Güncelleme:

    İlişkiler, genellikle başlarda heyecanın, duygu yoğunluğunun ve romantik sürprizlerin en yüksek noktasından başlar, zamanla bu eğri aşağılara iner. Uzun süredir birlikte olan çiftler arasında “Seni seviyorum, dememe gerek yok. Zaten biliyorsun.” gibi ifadeleri duymak daha olası bir hal alır. Aynı kişilerin, ilişkide heyecan kalmamasından yakınması aslında bir tutarsızlıktır. Duygularımızı göstermek, karşımızdaki kişiye hissettirmek, iki tarafa da iyi gelen, ilişkiyi besleyen ve heyecanı arttıran şeylerdir. Sevgimizi göstermek için neler yapabiliriz? Uzun ilişkiler için umut yok mu? Gelin bakalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kendiliğinden gelişen sevgi gösterileri her zaman için iyidir. Ancak, özellikle başlarda belki biraz desteğe, yapılanmış birkaç taktiğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Örneğin, partneriniz hakkında sevdiğiniz üç maddelik bir liste yazmayı deneyebilirsiniz. Bu listede, onu tanıdığınız andan beri sahip olduğu özellikler olabilir (iyi bir dinleyici olması, sizi güldürebilmesi, vb.).

    Gündelik hayatın içerisinde sizi etkileyen özelliklerinden (özel günleri her zaman hatırlayabilmesi, çok güzel şarkı söylemesi, vb.) ya da son 24 saat içerisinde yaptığı bir şeyden (bulaşıkları yıkamış olması, sabah sizi kahve yaparak uyandırması, vb.) söz edebilirsiniz. Bu egzersiz, hem partnerinize iyi gelecek hem de sevdiğiniz kişiye pozitif bir ışık altında bakmanızı sağlayarak düşünce yapınıza yansıyacaktır. Ne yazık ki özellikle ilişki uzun süredir devam ediyorsa, olumlu yanları fark etmekte zorlanmaya ve karşımızdaki insana daha eleştirel bir gözle bakmaya başlayabiliyoruz. Oysa onu ilk tanıdığınız dönemlerde sizi etkileyen birçok özelliği vardı. Sadece hatırlamanız yeterli…

    Partnerinizin size ilham veren, sizi etkileyen özellikleri neler? Düşünün ve bunlardan bir liste oluşturun. Bu keyifli egzersizi biraz daha ileriye taşıyıp bir hafta boyunca her gün farklı bir liste yapmayı ya da maddeleri yapışkanlı notlarla evin odalarına yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu keyifli deneyimin ilişkinize nasıl bir etkisi olacağını gözlemleyin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sevginizi partnerinize göstermek için kullanabileceğiniz bir diğer alan ise iletişim kanallarıdır. Karşımızdaki kim olursa olsun, onu dinlediğimizi, anlattıklarını önemsediğimizi hissettirdiğimizde onu mutlu ederiz. Her insan, kendisini dikkatle dinleyen birisinden keyif alır. Partneriniz eve geldiğinde, işiyle/günüyle ilgili canını sıkan bir şeyi sizinle paylaşmayı seçtiğinde onu can kulağıyla dinlediğinizden emin olun. Elinizdekileri bırakın, telefonunuzu bir kenara koyun ve gözlerinin içine bakarak size anlattıklarını dinleyin.

    Bitirsin de sıra bana geçsin, sabırsızlığıyla değil; o an dünyadaki en önemli şey oymuş gibi dinleyin. “Bunu mu kafana taktın?” ya da “Boşver, dert etme” gibi geçiştirici ve duygusunu önemsizleştirici ifadelerden kaçının. Gerçekten hissettiği duyguyu anlamaya çalışarak, sadece dinlemeniz bile ona iyi gelecektir. Paylaşım sonrası kendisini daha iyi hissedecek ve onun yanında olduğunuzu unutmayacaktır.

    Tüm bu girişimler, partnerinizle aranızdaki bağı besleyecek ve ikinizi de mutlu edecek sonuçlar verecektir. Ayrıca, model olarak partnerinizin davranışlarında da değişikliğe yol açma ihtimaliniz artacaktır. Unutmayın, kendinize davranılmasını istediğiniz gibi davranmak sizi istediğiniz noktaya hızla taşıyabilir.