hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ersoy Soyer Ersoy Soyer

    Paris’te SUV Araçlara Otel Fiyatına Park Hizmeti

    05.02.2024 Pazartesi | 15:47Son Güncelleme:

    Bu hafta Fransız çevreciler yeni bir zafer kazandılar. Bildiğiniz üzere geçen haftalarda çiftçilerin protestoları çok yoğundu. Bu kez ise SUV araçlar konusunda yeni bir adım atıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4 Şubat tarihinde yapılan oylama ile artık SUV aracınızla Paris şehir merkezine giriş yaparsanız bir saatlik park ücretine yaklaşık 18 Euro ödeyeceksiniz. Bugün Euro kur karşılığıyla neredeyse 600 TL civarında bir rakama denk geliyor. Aslında bir nevi aracınızı Paris sokaklarında 6 saat bırakmak bir otel odası konaklamasından daha pahalıya gelebilir. 2 tondan ağır elektrikli araçlar da bu tarifeye dahil edildiler. Ne kadar farkındasınız bilemem ama SUV araç satışları normal binek araçlara oranlara her geçen yıl bir hayli artış gösteriyor. SUV araçların daha çok kirlilik oluşturdukları ve doğaya normal binek araçlardan daha çok zarar verdikleri de bilinen bir gerçek. Elektrikli araçlarda ise pil süreçlerini izleyip ilerleyen senelerde sonuçlara göz atmalıyız, doğaya verilecek zararları ölçmek bizler için önemli bir veri olacak. Araçlarımız büyüyor ama yollarımız ne yazık ki genişlemiyor, aksine kaldırımlar ve yaya yollarında da ciddi bir alan kaybediyoruz.

    Özellikle Avrupa’da birçok kent ve kasaba belediyeleri iklim aktivistlerinin taleplerine daha çok cevap vermeye başladılar. Belediye Başkanı Anne Hidalgo 2020 yılından bu yana 80 km ek bisiklet yolu oluşturduklarını, alınan sona kararın ise daha çok bisiklet kullanımını teşvik etmeye yarayacağını belirtiyor. Scooter’ları şehirden uzaklaştıran Paris, yeni alınan bu karar ile araç sahiplerini biraz sinirlendirmiş gibi görünüyor. Karşıt bir lobi ise bir platformda bir araya gelmiş durumda ama ne kadar etkileri olacak zamanla öğrenebileceğiz. Paris’te alınan karara bakınca sizi şaşırtacak da bir istatistik de vermek isterim. 1.3 milyon seçmenden sadece 73 bin civarı oy kullandı. Bu oylama sayesinde %54.55’lik bir sonuçla, araçlara yüklü bir fatura çıkarmış durumda. Bir seçim yapıldığında veya karar alındığında orada olmak bu sebeple sanırım çok değerli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplu taşımanın özendirilmesi konusunda Avrupa ülkeleri birçok konuda gerçekten takdir ettiğim güzel uygulamaları hayata geçiriyorlar. Klima Ticket adı verilen uygulamalarda genellikle 360 Euroluk bir yıllık bilet ile şehir için tüm ulaşım araçlarını yıl boyunca kullanabiliyorsunuz. Tramvay, Otobüs, Metro seferleri bu sebeple toplu taşıma için çok büyük bir yükü ortadan kaldırıyor. Hatta pandemi döneminde ortaya çıkan şehirler arasındaki tren yolculuklarındaki özel biletler halen kullanımdalar. Bu sayede uçak yolculuklarından daha ucuz ve doğa dostu ulaşım seçenekleri sunulmaya çalışılıyor. Her ne kadar tren seferlerinin aksadığı yolcu yükünü kaldıramadığı gibi konular konuşulsa da bilincin arttırılması ve gençlerin gelecek on yıl için şimdiden teşvik edilmesi gerçekten olumlu bir etki oluşturuyor.