hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Bahar Yüksel Doç. Dr. Bahar Yüksel

    Ergenlikteki adet ağrıları görmezden gelinmemeli

    05.03.2023 Pazar | 09:09Son Güncelleme:

    Ergenlik dönemini hepimiz ilk adet olunan anla başlar zannediyoruz. Oysa ki süreç bunun yıllar öncesinde başlamakta ve hormonlar dalgalanmaktadır. Bir kız çocuğu ilk adetini gördüğü anda rahimi belli bir kanlanma seviyesine ulaşmış ve yumurtalıklardan belirli hormonlar salınmaya başlamıştır demektir. Bu da aslında ergenlik çağının bazı hastalıklar açısından sonraki yaşlardan daha farklı olmadığını gösterir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adet döneminin ağrılı olması, sizi hastaneye taşıtması, bağırsak problemlerinin eşlik etmesi, okul tuvaletlerinde saatler geçirmenize neden olması, her teneffüste pedinizin dolmuş olduğunu farkediyor olmanız bir şeylerin yolunda gitmediğinin işareti olabilir.

    Endometriozis genetik zeminli olduğu düşünülen, ve her 6-10 kadından birinde görülen, ciddi adet sancılarıyla seyreden bir hastalıktır.

    Toplumda genel inanış kadın hastalıklarının ancak çocuk doğurma yaşlarında görüldüğünü lehine olsa da ilk adet yaşından sonra saptanabilir.

    Erken saptanması hastalığın ilerlemesini engelleyip erken müdahale ile hayatınızı bilinçli bir şekilde planlayabilmenize olanak sağlar.

    Çünkü bu kadınların en büyük sorunu geciken tanıdan dolayı uzun yıllar ağrı çekmeye mahkum kalmaları ve hayatlarını, okullarını, mesleklerini buna göre seçmek zorunda olmalarıdır.

    Siz genç kızlarımız ve siz anne babalar hatta öğretmenler ve sorumlular eğer ki etrafınızda bu şekilde ağrılı ve yoğun kanamalı adet dönemleri geçiren tanıdıklarınız varsa ihmal etmemeleri konusunda onları bilgilendirin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mart ayı endometriozis hastalığı için farkındalık ayıdır. Bu ay siz de birinin hayatına dokunun ve doktora gitmesine vesile olun.