hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Teknoloji ve Tasarımın Kesiştiği Yol: Ekin Keserer'in Akkio ile Yapay Zeka Yolculuğu

    22.12.2023 Cuma | 13:26Son Güncelleme:

    San Francisco'dan New York'a uzanan bir Zoom görüşmesinde, yapay zeka girişimi Akkio'nun kurucu ortaklarından Ekin Keserer ile buluştuk. Ekin, İzmir kökenli bir girişimci ve Silikon Vadisi'nin parlayan yıldızlarından biri. On iki yıldır Amerika'da yaşayan Ekin Keserer, New York'taki Parsons School of Design'dan mezun olmuş ve Silikon Vadisi'nde birçok şirkette çalışma fırsatı bulmuş. Palantir'in büyük veri platformu Foundry üzerinde de çalışmış, Ekin ayrıca San Francisco merkezli yapay zeka destekli ilaç keşfi şirketi Genesis Therapeutics'te danışman ve ödüllü Berlin merkezli oyun stüdyosu Torpor Games'in yönetim kurulu üyesi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün ise Akkio'nun başarılı kurucu ortağı olarak karşımızda, çünkü en son 15 milyon dolar yatırım alarak girişimlerini bir sonraki adıma geçirmeyi başardılar.

    Akkio’da Tasarım başkanı titriyle görevine devam eden Ekin ile ilham alabileceğimiz hikayesini ve Akkio ile neyi mümkün kıldıklarından konuştuk.

    Ekin, Akkio'nun kuruluş hikayesini anlatarak başlıyor: "Akkio, 2019'da ben ve üç Silikon Vadisi kökenli girişimci Abraham Parangi, Jon Reilly ve Craig Wisneski tarafından kuruldu. Biz, öncesinde 3D yazıcı devi Markforged'da yönetici olarak çalışıyorduk. " Markforged’de tasarım departmanının da kurucusu Ekin. Akkio'nun temelleri ise yapay zeka ve veri analitiği teknolojilerinin şirketler için büyük potansiyeli üzerine kurulmuş.

    Ekin Keserer "2020'de ünlü yatırım şirketi Bain Capital Ventures'dan 3 milyon dolarlık tohum yatırımı aldık. Sonrasında, 2022'nin Ağustos ayında yine Bain Capital Ventures fonu önderliğinde 15 milyon dolarlık Seri A yatırım turunu başarıyla tamamladık."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teknoloji ve Tasarımın Kesiştiği Yol: Ekin Kesererin Akkio ile Yapay Zeka Yolculuğu

    Akkio'nun Teknolojisi ve Ürünleri

    Ekin, Akkio'nun teknolojik yeniliklerini ve kullanıcı dostu arayüzünü öne çıkararak devam etti: "Akkio, şirketlerin kendi verilerini analiz etmelerini ve kendi yapay zeka modellerini üretmelerini sağlıyor. Chat tabanlı arayüzümüz üzerinden karmaşık veri analizleri yapılabilir hale geliyor. Örneğin milyonlarca satış işleminiz olsun. Bizim arayüzümüze “satışlarda bu ayki artış oranı nedir” diye sorabilirsiniz. Arkada çalışan yapay zekâ, o devasa veriyi anında analiz edip size cevap verir.

    Ya da canlı gelen müşteri verilerinizi takip edebilir, anlık satın alma eğilimlerini görebiliriz. Böylece operasyonlarınız çok daha dinamik olur. Yani chat arayüzümüz sayesinde en karmaşık ve büyük veri kümelerini bile kolayca analiz edebiliyorsunuz. Kod yazmaya ya da uzman ekibe gerek kalmıyor."

    Peki ürünün esneklik ve özelleştirilebilirlik düzeyi ne durumda?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekin, "Kullanıcılar, platformumuzdaki görsel panolarını ve rapor çıktılarını kendi ihtiyaçlarına göre kişiselleştirebiliyorlar," diyor. Örneğin; grafiklerde ve görsellerde kullanılan renk paletlerini, şirket logosu ya da marka gibi unsurları rahatlıkla değiştirebiliyorlar. Böylece raporları kurumsal kimliklerine uygun bir görünüme kavuşturabiliyorlar.

    Ekin’in katkısı da burada görünür oluyor, platformunun kullanımının şirket çalışanları açısından sürtünmesiz olarak sağlanmasını tasarlıyor, bu da Akkio’nun şirketler açısından tercih edilmesi için önemli bir sebep.

    Bu özelliği özellikle müşterilerine veri ve analitik hizmetler sunan danışmanlık şirketleri tercih ediyor. Hazırladıkları raporlara kendi logolarını ekleyebildikleri için, müşterilerine sundukları çıktıların özel ve kişiye özgü bir çalışma olduğunu net bir şekilde yansıtabiliyorlar. Dolayısıyla veri analitiği konusunda uzmanlaşmış şirketler, Akkio platformunu yoğun şekilde tercih ediyorlar.’’

    En çok tartışılan veri güvenliği ve gizlilik yaklaşımını nasıl sağlıyorsunuz?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekin, veri güvenliği ve gizlilik konularına büyük önem verdiklerini de vurguladı: "Akkio, SOC 2 Tip 2 sertifikasına sahip ve HIPAA ile GDPR düzenlemelerine tam uyumluyuz."

    Ekin Keserer'in Akkio ile yaptığı bu etkileyici yolculuk, teknoloji ve girişimcilik dünyasında cesaret ve inovasyonun neler başarabileceğinin canlı bir örneği. Türk gençleri için de bir ilham kaynağı olduğunu düğündüğüm Ekin’in hikayesi küresel bir etki yaratmanın mümkün olduğunu hepimize gösteriyor.