hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Teknoloji ve eğitimde kadın gücü

    04.01.2024 Perşembe | 09:22Son Güncelleme:

    Teknoloji ve eğitim dünyasında kadınların güçlenmesi için çarpıcı adımlar atan genç ve ilham verici bir çok figür ile tanıştım bu sene. Onlardan birisi de teknoloji sektöründeki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek ve genç kızlara programlama eğitimi sağlamak amacını taşıyan bir projeydi. Köy okullarından başlayarak eğitimlerini genişleten genç Selin Özgürsoy, bu okulların %27'sinde programlama derslerini müfredata dahil etmeyi başardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Go Pink or Go Code" projesinde yer alan, henüz öğrenci olan Özgürsoy'un hikayesi, robotik alanında başlamış. FIRST Robotics Competition’a katılan bir takımda yaşadığı deneyimler, onu "Dean's List Finalist" ödülüne ve Houston'daki FRC World Championships 2023’te ülkesini temsil etmeye kadar götürmüş. Bu sebeple her alanda olduğu gibi teknoloji alanında da genç girişimciler ülkemizi gururulandırmaya devam ediyorlar. Bu süreçte, kadınların teknoloji alanında desteklendiği bir ortam yaratma kararlılığına sahip olması ve ilk STEM topluluğunu kurması çok kıymetli.

    Özgürsoy, Görme engelli bireyler için 6 dilde kitap seslendiren "Debug Disabilities" projesi ile binlerce insana ulaşmış. "Stack Love" projesiyle ise Tanzanya ve Prag'da dört kütüphane kurarak orada yaşayan çocukların eğitime erişimi genişletmiş.

    Özellikle teknoloji ve eğitimde cinsiyet eşitliğinin önemi ve genç girişimcilerin bu alanda nasıl fark yaratabileceğine dair güçlü bir örnek teşkil ediyor. İlham veren bu yolculuk, sevgi, saygı ve pozitif düşünceyi ön planda tutarak, toplumun her kesimine dokunmaya da devam ediyor.

    Öğrendim ki, 2022 yılında, teknoloji endüstrisinde kadınların temsilinde önemli gelişmeler gözlemlenmiş. Muhtemelen etkilerini 2023 yıl sonu raporları çıkınca daha açık şekilde göreceğiz. Deloitte Global'e göre, büyük global teknoloji firmalarının 2022'de iş güçlerinde yaklaşık %33 kadın temsil oranına ulaşmaları bekleniyordu ki bu, 2019'a göre 2 puanın üzerinde bir artışa işaret ediyordu. Bu eğilim, teknik rollerdeki kadınların oranında da yansıtıldı. Liderlik rollerindeki kadın temsili artışı özellikle dikkat çekici. Kuzey Amerika'da, teknoloji, medya ve telekomünikasyon (TMT) endüstrisi, tüketici endüstrisinden sonra kadınların yönetim kurullarındaki en yüksek oranına sahip. Yönetim kurulu koltuklarının %25'i kadınlar tarafından dolduruluyor. Ülkemizde de bu istatistikleri görmeyi, yaşadığımız bu teknoloji çağında STEM alanındaki kadınların desteklenmesini de arzu ediyoruz.