hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    2024'te Sizi Dönüştürecek Trendler

    29.12.2023 Cuma | 15:10Son Güncelleme:

    Yeni yılın en sofistike teknoloji trendleri neler, peki günlük yaşamımızı nasıl etkileyecekler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yıl, sadece teknolojik yeniliklerin dünyasında değil, aynı zamanda kendi hayatlarımızda da nelerle ilgileneceğimizi belirleyen bir döneme adım atıyoruz. Bu trendler sadece cihazlarımızı ve uygulamalarımızı değil, aynı zamanda bizimle nasıl etkileşim kurduklarını ve bu etkileşimlerin nasıl daha da sofistike hale geldiğini de şekillendiriyor.

    Ses odaklı uygulamaların hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmesinden, amaç odaklı yapay zekalara, bu yılki trendler bizi teknoloji ve etkileşim konusunda yeni ufuklara taşıyacak. Çocuklara yönelik eğitim veren yapay zeka araçlarından, kodlamadan bağımsız çalışan yapay zekalara, her biri yaşam tarzımızı ve nasıl öğrendiğimizi dönüştürüyor. Ve tabii ki, yaratıcılığımızı süper hıza çıkaran araçlar... 2024'te yaratıcı yapay zeka araçları, hayallerimizi gerçeğe dönüştürme sürecini hızlandırıyor.

    Ses Odaklı Uygulamalar Hayatımızın Ayrılmaz Bir Parçası Haline Gelecek

    Ses, insan iletişiminin en eski ve en yaygın biçimi olmasına karşın, sesi yıllardır tam anlamıyla teknolojiyle etkileşmek için kullanamadık. Microsoft CEO'su Satya Nadella’nın dahi, şu ana kadarki tüm sesli asistan neslini (Microsoft’un da dahil olduğu Cortana'yla birlikte) "kayadan daha aptal" olarak nitelendirdiği bir dönemde, insanlar gerçekten Siri ve Alexa’yı evde şarkı çalmanın ya da hava durumunu kontrol etmenin ötesinde kullanamadılar. Ancak yeni yeni gelişen büyük dil modelleri, sanal asistanların insan düzeyinde konuşmalarına olanak sağlayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir önemli nokta şu ki, halihazırda var olan uygulamalar “elbette” doğal bir ses etkileşimi için tasarlanmadılar. Örneğin, Gmail'e açıkça yapay zeka destekli e-posta özelliklerinin eklenmesi beklenirken, Gmail'in gelen kutunuzda bir yapay zeka ses arayüzü sunması pek olası değil. Lakin 2024 yılında sesle etkileşen uygulamaların artmasını ve yapay zekaların daha kullanıcı dostu olmasını bekliyorum.

    Niş ve Amaç Odaklı Yapay Zekalar

    2024 yılında daha amaç odaklı zeka çözümleri göreceğiz. ChatGPT bu yıl hepimiz için harika bir genel yapay zeka asistanı oldu, ancak her verilen soru için uzmanlaşmadığı da zamanla ortaya çıktı. Bu yetersizliğin daha özelleşmiş içerikler üreten yapay zekaları doğuracağını düşünüyorum. Mesela, araştırmacılar için özel olarak oluşturulmuş bir yapay zeka platformu, gazeteciler için hedeflenmiş özel bir yazı nesli aracı, pazarlamacılar için belli bir sektörde uzmanlaşmış haritalar çıkaran, stratejiler üreten bir pazarlama asistanı..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzun vadede, insanların günlük olarak kullandığı ürünlerin, kullanım amaçlarına göre ayrışacağını göreceğiz; ya tamamen özgün modeller geliştirilecek veya eski modellerin etrafında özel iş akışları oluşturulacak. Yapay zeka üzerinde çalışan şirketlerse, yeni bir teknoloji çağı için veri ve iş akışını 'sahiplenme' şansına sahip olacaklar; bunu ise ilgilendikleri bir kategoride başarılı olarak yapacaklar, ardından da genişlemeye devam edecekler. Lakin başladıkları nokta ne kadar niş olursa o kadar lehlerine olacak.

    Yapay Zeka Araçları Çocuklara Eğitim Verecek

    Bu yıl yapılan anketlere göre, üniversite öğrencilerinin en az %30'u ChatGPT’yi günlük olarak kullanır hale geldi. Birbiri ardına gelen ödevler, sınavlar ve raporlarda ChatGPT kullanıldı. Önümüzdeki yıl ise, üretken yapay zekanın ilkokullara kadar inmesini ve bunun eğitim dünyası içindeki sonuçlarını izleyeceğiz.

    Bununla birlikte, üretken yapay zeka, meraklı genç zihinler için büyük bir potansiyel oluşturacak. Yüksek eğitimdeki, akademik bütünlük ve etik endişelerinin aksine, erken eğitim yapay zekanın sınırsız hayal gücünü pekiştirdiği bir oyun alanına dönüşecek. Burada yapılması gereken, sadece ilgi çekici değil, aynı zamanda minik bireyleri koruyan ürünler geliştirmek. Bu durum, kullanıcı odaklı sınırlamaların ve yaşa uygun arayüzlerin oluşturulmasını gerektirecek. 2024 yılında, çocuklar için düşünülüp titizlikle tasarlanmış yeni yapay zeka araçları göreceğiz. Bu platformlar, genç zihinlere yapay zekanın sınırsız olanaklarını açıp onlara güvenli bir şekilde yararlanma imkanı sağlayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kod Olmadan Çalışan Yapay Zekalar Yeni Davranışları Tetikliyor

    Üretimin kaçınılmaz maliyetini neredeyse sıfıra indiren yapay zeka araçlarının, git gide tüketici davranışlarını nasıl değiştirdiğini göreceğiz. Şimdiden, Midjourney ve Ideogram gibi platformlar, belki günler sürecek bir görüntüyü ücretsiz verebiliyor. Eleven Labs, bir sesi saniyeler içinde klonluyor ve aynı sese dublaj yapılmasına olanak sağlıyor. Hatta bazı yapay zeka araçları, kodlama bilmenize bile gerek kalmadan yepyeni bir üretken yapay zeka aracı oluşturmanıza izin veriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaratıcılık Süper Hız Kazanıyor

    2024’te yaratıcı yapay zeka araçları fikirden uygulamaya giden yolu kısaltmaya devam edecek. Uzmanlaşmış beceriler veya edinilen tecrübelerimiz ise insan dokunuşunun yapay zeka ile birleşmesi sağlanırsa ne kadar kaliteli ve yaratıcı işler çıkaracağını gösterecek. Yine de, şu anki ‘prototip’ diyebileceğimiz araçlar temel türden bir üretim eylemine odaklanmış durumdalar: bir resim oluşturmak, bir yazı yazmak veya bir parça bestelemek gibi ekrana girilen bir prompt’un ardından bir çıktının alındığı işlemler. Önümüzde ise bugün gördüğümüz temel işlevlerin çok ötesinde, kreatif bir yardımcı olarak hareket eden ve gerçek bir konuşma imkanı veren daha etkileşimli yapay zekalar göreceğiz.

    Örneğin, bu ürünler düzenlenebilir çıktılar üretebilecek ve çalışmanızı iyileştirmek için tekrarlı sürece dahil olabilecekler. Ya da mevcut içeriği bambaşka bir şeye dönüştürmenize yardımcı olacaklar…

    İhtimaller kesinlikle hayal gücüyle sınırlı olacak. Hayal gücünüzü beslemeyi asla unutmayın ve herkese hayallerinin ötesinde, sağlıkla, keyifle dolu bir yıl diliyorum.