hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Opr. Dr. Cem Payaslı Opr. Dr. Cem Payaslı

    "Botoks" nedir ve ne içindir?

    26.11.2020 Perşembe | 17:23Son Güncelleme:

    Herkese merhabalar, cnnturk.com’daki plastik cerrahi ve estetik konusunda sizleri aydınlatmak amacıyla ele aldığım yazı serime çok yoğun bir dönemin ardından heyecanla tekrar devam ediyorum. Plastik cerrahi ve estetik konusunda şöyle bir yaklaşımım var; kişiler bu konuda bilgi sahibi olmayabilirler ve bu doğrultuda onları bilgilendirmek çok yön verici olmakla beraber aynı şekilde de biz plastik cerrahların görevidir.. Neticede gelişmeleri ve uygulamaları bizler takip ediyoruz ve size en uygun işlemi önermeden önce de sizlerin bilgi sahibi olmanız, sizler ve bizler açısından değerli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Önceki haftalarda Fransız Yüz Askısı, Liplift, Liposuction operasyonları ile ilgili bilgiler paylaşmıştım. Bu haftaki yazım için konu başlığı olarak Botoks’u uygun gördüm. Sebebi ise çok yaygın bir ihtiyaç ve uygulama alanı olması.

    "Botoks" nedir ve ne içindir?

    Genelde botoks dediğimiz kavram aslında ‘botulinum toksini’ olarak adlandırılıyor. ‘Clostridium botulinum’ adlı bir bakteri tarafından yapılan bir toksindir. Bu toksinin ana eylemi, kasılma hakkında bilgi gönderen bir nöron ile bu sinir bilgisini alan ve normalde buna kasılma ile yanıt vermesi gereken kas lifi arasındaki sinir uyarısını bloke etmektir. Bu toksin bir kasın kasılmasını lokal olarak sınırlandırmayı mümkün kılar, bu nedenle "Botoks" esas olarak yüzdeki ifade çizgilerini tedavi etmek için kullanılır.

    "Botoks", ter bezini çevreleyen kas lifini bloke ederek, antidrozu veya hipertranspirasyonu tedavi etmek için de kullanılabilir. Özellikle seyreltiler açısından, enjekte edildikten sonra lokal difüzyon, etki süresi ile farklılık gösteren birkaç botulinum toksini markası vardır. Yine de tüm bu "botoks" un aşağı yukarı eşdeğer olduğunu ve bir toksinin etki süresinin metabolizmanız ve kas liflerinizin kalitesi nedeniyle 3 ila 5 ay arasında değiştiğini bilmelisiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Botoks", başlangıçta tıp tarafında özellikle larenks spazmlarının tedavisinde kullanılmış olsa da, estetik hekimler tarafından uzun yıllardır kullanılmaktadır. Literatürde listelenmiş alerjisi yoktur. Tespit edilen tek yan etki baş ağrısı veya birkaç günlük ön kas hissidir.

    Peki ya Estetik Uygulamalar?

    İlk yıl kas liflerini uygun şekilde bloke etmek için her çeyrekte 1 enjeksiyon ve sonraki yıllarda kas kasılmanızın gelişimine göre (yılda ortalama 2-3 kez) 1 enjeksiyon planlamalısınız.

    Botoks, kırışıklıktan sorumlu kasın istemli veya istemsiz kasılmasını baskılamak için doğrudan kırışıklık bölgesinde kas içine enjekte edilir. Çok ince bir iğne kullanıldığı için enjeksiyon neredeyse ağrısızdır. Sonrasında, enjeksiyon bölgesinde birkaç ekimoz olabilir.

    Estetik tıbbın bir parçası olarak botoks, daha çok yüzün üst kısmına enjekte edilir: alında, çatık çizgileri (kaşlar arası kırışıklıklar), kaz ayağı kırışıklıkları (göz çevresindeki kırışıklıklar) ancak bazen endikasyonlara göre yüzün alt kısmına (çene, ağız köşesinde dudak üstü ve dudak kenarı katlanmaları ) enjekte edilebilir. Bazı alanları tedavi etmek daha zordur ve doktorunuzun becerisine bağlıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Komplikasyonlar ve tehlikeler?

    Doğru üretilen bir toksin için bazen 10-15 günde küçük bir rötuş gerektirebilir (örneğin kaşların yukarı kaldırıldığı durumda tekrar normal seviyesine döndürülmesi gibi ).

    Öte yandan üst göz kapaklarında düşme olması normal değildir. Bu etki, uygulayıcınız tarafından çok düşük olan bir enjeksiyona bağlı istenmeyen bir etkidir.

    Aynı şekilde, dudak kenarı katlanma kıvrımının tedavisi, kötü yapılırsa, ağız kenarından oldukça çirkin bir şekilde düşmeye neden olabilir.

    Ne yazık ki, bu durumlarda etki, toksinin etkisi geçene kadar devam edecektir. Botoksun etkilerini anında yok edebilecek bir ilaç yoktur ve bu nedenle durumunuzu sabırla beklemeniz gerekecektir ...

    Bazı zor bölgeler ile ilgili olarak, alnına oldukça yüksek bir enjeksiyon yaptırmak ve kaşların hemen üzerindeki küçük kırışıklıkları tedavi etmeye çalışmak yerine tedavi etmemek daha iyidir (çoğu zaman botoks ile asla yeterli değildir) ve üst göz kapağında çok sakatlık yaratabilen pitoz (düşme) riski.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı şekilde ağzın köşesi için de geçerlidir.

    Estetik doktorunuzun ilk görevi, isteğinize ve gerçekten mümkün olana göre tedavi edilecek alanları doğru bir şekilde belirlemek ve doğru dozu doğru yere enjekte etmektir.

    Toksinin etkileri hemen görülmez ve 3-4 gün ile 15 gün arasında ortaya çıkacaktır.

    Enjeksiyonu takip eden ilk gün alnınızı ovmamanız (makyaj kaldırma işlemi nazikçe yapılabilir), uygulama yapılan bölgeyi ezmemeniz, bölgeye masaj yapılmaması, 6 saat boyunca öne doğru eğilmemeniz tavsiye edilir. Bölgeye yaslanırken şekilde uyumayın, örneğin yüzme gözlüğü veya motosiklet kaskı takmayın ) ve aynı gün spor yapmanız da önerilmez.

    Özetle, "botoks" estetik tıpta, özellikle ekspresyon/ifade çizgilerinin tedavisinde çok faydalıdır.

    Plastik cerrahi ve estetik doktorunuz tarafından özenle kullanılmalıdır. Bazı alanlar kolayca tedavi edilebilirken diğerleri daha azdır. Bilinen bir alerji bulunmamaktadır, enjeksiyon bölgelerinde komplikasyonlar adına ufak morarmalar olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İyi bir botoks uygulaması olarak aldığınız sonuç, mimik kaybı, ifade kaybı veya anlamsız yüz ifadeleri olmadan genel bir aydınlanma görünümü, kırışıklıklarda azalma olmalıdır.