hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hangi oy pusulaları geçersiz sayılacak?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye'de yaklaşık 61 milyon seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart Pazar günü sandığa gidecek. Oy verme işlemiyle ilgili en çok merak edilen konulardan biriyse hangi oy pusulalarının geçersiz sayılacağı? İşte Yüksek Seçim Kurulu'nca belirlenen kurallara göre oyların geçerli ve geçersiz sayıldığı durumlar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YSK FİLİGRANI BULUNMAYAN OY PUSULALARI GEÇERSİZ

    Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde oyların hangi hallerde geçerli, hangi hallerde geçersiz sayılacağını belirledi. Buna göre sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları geçersiz sayılacak. Yine hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamış oy pusulaları ile siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları YSK tarafından geçersiz olacak. Kurul tarafından geçersiz sayılan diğer durumlar ise birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış "tercih" veya "evet" mührü basılan oy pusulaları, Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hangi oy pusulaları geçersiz sayılacak

    OY PUSULALARINI GEÇERSİZ KILMAYACAK DURUMLAR

    Yüksek Seçim Kurulu tarafından oy pusulalarını geçersiz kılmayacak durumlar da belli oldu. Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazayla yırtılması oy pusulasının geçerli olmasında bir engel teşkil etmeyecek. Pusulanın katlanarak zarfa konulması nedeniyle "tercih" veya "evet" mührü ya da arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi, bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan "tercih" veya "evet" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşması olacak.

    Başka bir siyasi parti veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok "tercih" veya "evet" mührü basılması da oyu geçersiz kılmayacak. Ayrıca zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow