hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İŞKUR açıkladı: En çok ihtiyaç bu sektörde

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye İş Kurumu'nun 2023 İşgücü Piyasası Araştırması'nda işgücü ihtiyacının en fazla imalat sektöründe olduğu tespit edildi. Ayrıca araştırmaya göre, Türkiye genelinde iş yerlerinin yüzde 8,7'sinde açık iş bulunuyor. Gelecek 10 yılda ön plana çıkması beklenen meslekler arasında ise yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanları yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İŞKUR'un, işverenlerle yaptığı 2023 işgücü piyasası araştırması yayınlandı. Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından "İşgücü piyasasının ihtiyaçlarını belirlemek ve etkin çözümler üretebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" sözleri ile duyurdu araştırma sonuçlarını.

    EN ÇOK İHTİYAÇ İMALAT SEKTÖRÜNDE

    O araştırmaya göre, işverenlerin yüzde 12,5'i eleman temininde güçlük çekiyor. İş gücü ihtiyacının en fazla olduğu alan imalat sektörü.

    EN FAZLA ELEMAN ARANAN MESLEKLER NE?

    En fazla eleman aranan meslekler arasında dikiş makinecisi, garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve şoför yer aldı. Türkiye genelinde iş yerlerinin yüzde 8,7'sinde açık iş bulunuyor. 1 yıl sonraki istihdam artış beklentisinin yüzde 5,4 oranında olduğu görüldü. En fazla istihdam artışı beklenen 10 meslek arasında garson dikiş makinecisi satış danışmanının yanı sıra, kurye, ark kaynakçısı, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri meslekleri yer aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GELECEK 10 YILIN GÖZDE MESLEKLERİ

    Peki, gelecek 10 yılın gözde meslekleri neler olacak? Ön plana çıkması beklenen meslekler arasında ise yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zekâ uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı, dil ve konuşma terapisti ve CNC operatörü var.

    ÇALIŞANLARIN YÜZDE 70'İ ERKEK, YÜZDE 30'U KADIN

    Ayrıca, tespit edilen çalışanların yüzde 70'i erkeklerden, yüzde 30'u ise kadınlardan oluştu. Kadın çalışan oranının erkeklerden daha yüksek olduğu sektörler ise insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri ile eğitim sektörleri oldu. İŞKUR tarafından 2024 yılı işgücü piyasası araştırması 15 Nisan-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl araştırma yüz yüze yapılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow