hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail'in İran'a saldırısı an meselesi! CNN TÜRK Muhabiri konuşulan tarihi açıkladı

    KAYNAKCNN TÜRK

    İran-İsrail hattında gerilim sürüyor. Son olarak İsrail Hava Kuvvetleri, İran'a yönelik muhtemel bir saldırı için yürüttüğü hazırlıkları tamamladığını duyurdu. İran'dan karşı açıklama gecikmedi. "İsrail'in saldırısına saniyeler içinde yanıt veririz" denildi. Sıcak bölgeden gelişmelerin detaylarını aktaran CNN TÜRK Muhabiri Serdar Er, Kameraman Emir Ünlü'nün görüntüleriyle konuşulan saldırı tarihini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekibimizin bölgeden aktardıkları detaylar şöyle:

    "İSRAİL MEDYASI SALDIRI HABERLERİNİ ARTIRDI"

    İran'ın misilleme saldırısının hemen sonrasında 'Biz bu saldırılara karşılık vereceğiz' açıklamaları duyuyorduk ve 'Yakında' ifadeleri, 'Kısa bir süre sonra' şeklinde ama zamanı belli olmayan ifadeler duyuyorduk. Dün özellikle İsrail yerel medyasında, 'Hazırlıklarımız tamamlandı ve kısa bir süre içerisinde yani sanki önümüzdeki süreçte, belki birkaç saat belki birkaç gün içerisinde saldıracağız' mesajları verilmeye başlandı. İsrail medyası dün gece özellikle bu haberlerini artırdı. Tabi iddia şeklinde yaptığı haberler de var. İsim verilmeden yetkililere, İsrailli yetkililere dayandırılan haberler de söz konusu oldu ama dün gece herhangi bir saldırı gerçekleşmedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İRAN'IN SALDIRILARI KÜÇÜMSENİYOR"

    Tabi bu haberlerin verilmesi, bu mesajların verilmesi sonrasında İran'dan da cevap gecikmedi. Kısa süre içerisinde saldırılar eğer olursa hemen karşılık veririz yanıtı verildi İran tarafından. Tabi bu noktada İsrail'e dönüp baktığımızda İran'ın saldırılarının küçümsendiği aslında görülüyor özellikle İsrailli Yahudiler tarafından.

    İsrailin İrana saldırısı an meselesi CNN TÜRK Muhabiri konuşulan tarihi açıkladı

    "DİPLOMASİ TRAFİĞİ SÜRÜYOR"

    Öte yandan İsrailli yetkililer de aynı şekilde ve sürekli İsrail'in İran'a karşı cevap vereceği mesajları söz konusu. Tabii ki bir diplomasi trafiği söz konusu burada da. Dün Savaş Kabinesi vardı. Yapılan açıklamalar, yapılan görüşmeler oldu dün Savaş Kabinesi sonrasında. Ve Refah'ın durumuyla ilgili yani Gazze'deki biliyorsunuz saldırılar da devam ediyor. Özellikle İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, Ramazan öncesinde işaret etmişti. Ramazan ayında da Refah'a saldırabilir noktasında bekleyişler vardı ki sadece birkaç hava saldırısı gerçekleşti ama topyekun bir saldırı, topyekun bir harekat gerçekleşmedi. Refah'a karşılık ve İran'ın bu saldırısı sonrasında aslında 'Refah harekatı da ertelendi' mesajları paylaşıldı. Hatta İsrail devlet televizyonu KAN'da böyle bir haber geçmişti geçtiğimiz günlerde. Ama bu konunun da görüşüldüğü ifade edildi dün yapılan o Savaş Kabinesi toplantısında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İSRAİL ABD İLE SÜREKLİ İLETİŞİM HALİNDE"

    İran'a yapılacak misilleme için net bir açıklama yapılmamıştı. Ama hem dünya medyasında, hatırı sayılır medyada aslında geçen haberler hem de yerel medyada dün gece saatlerinde sanki İsrail'in misilleme saldırısının eli kulağında olduğu noktasında açıklamalar yapıldı ve biz de aslında oraya doğru gözümüz kulağımız çevrilmiş oldu. Şu an için herhangi bir saldırı söz konusu değil. Bugün de görüşmeler gerçekleştirilecek. Savaş Kabinesi bugün de toplanacak. Öte yandan tabii ki İsrail yetkililerin çeşitli ülkelerin yetkililerle, yetkilileriyle görüşmesi sürüyor ki en başta bunların Amerika Birleşik Devletleri. Sürekli aslında bir iletişim halinde olduklarını gözlemliyoruz. Amerika Birleşik Devletleri de aslında bu sürecin daha da yukarı tırmanmaması gerektiğini telkin ediyor. Fakat Amerika Birleşik Devletleri'ni rahatsız etmeyecek bir şekilde de misilleme saldırısının yapılacağı tarafından açıklamalar var yetkilileri tarafından.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OLASI SALDIRIDA HEDEFLER NERESİ?

    Tabii İran da karşılık vereceğini duyuruyor. Saldırı özellikle nasıl olacak, nasıl gerçekleştirilecek ve hedefler nereleri olacak merak konusu. Ama dün İsrail Hava Kuvvetleri'nden bir açıklama yapıldı ki orada hazırlıkların tamamlandığını duyurdukları ortaya çıktı. O yüzden hava saldırısı beklentiler arasında çeşitli noktalar var. Bununla alakalı nükleer santrallerin hedefte olabileceği, askeri hava üslerinin hedefte olabileceği konuşuluyor.

    "NETANYAHU'YA DESTEKLER ARTIYOR"

    Buradaki kamuoyu yoklaması da sürekli yapılıyor ama özellikle İran'ın saldırısı öncesinde Gazze saldırılarının artık durması gerektiği ifade edilirken şimdi daha ziyade Başbakan Benjamin Netanyahu'ya desteklerin arttığı gözlemleniyor. Bu tabi yorumdan ibaret ama biz de buna görüştüğümüz kişilerden duyuyoruz. Bu şekilde geri dönüşler alıyoruz. O yüzden hem Gazze'deki sürecin hem de İran'a yapılacak misilleme saldırılarının devam etmesi beklentiler arasında buradaki kamuoyunda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "KONUŞULAN SALDIRI TARİHİ..."

    Önümüzdeki hafta Yahudi Bayramı olacak ve bayramdan sonra da İsrail'in misilleme saldırısını yapacağı beklentisi var. O da mayıs ayının başlarına denk geliyor. Bu yüzden iki farklı tarihler konuşuluyor. Yani eli kulağında, dün gece itibariyle daha yakınlaştı. Ama mayıs ayı başlarında da İsrail'in saldırısı gerçekleşebilir. Son durum bu şekilde. Gazze'de ise İsrail saldırıları durmadı, devam ediyor. Önceki gün son 24 saatin rakamları açıklanmıştı ki yaklaşık 100 Filistinli sivil hayatını kaybetti. Bugün de saldırıların devam ettiği bilgileri geliyor. Tüm gelişmeleri takipteyiz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow