hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarımda ''Yapay zeka'' kullanımı artacak

    KAYNAKCNN TÜRK

    Tarım ve Orman Bakanlığı yapay zeka kullanımını arttıracak. Bu kapsamda, sözleşmeli üretimin planlanması, bitkisel üretimde fiyat değişimlerinin kontrol altına alınması ve orman yangınlarıyla mücadele gibi pek çok alanda yapay zeka kullanımının artırılması çalışmaları hızlanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TARIMDA YAPAY ZEKA KULLANIMI ARTACAK

    Yapay zeka ile üretim alanları kontrol altına alınacak. Yapay zeka ve uydu görüntüleme sistemlerinin kullanımı yaygınlaştırılacak. Planlı, dirençli ve gelişime açık bir tarım sektörü oluşturmak için tarımda yenilikçi uygulamaların yaygınlaştırılması da hedefleniyor. Yapay zeka kullanımını arttırılacak. Bu kapsamda, modern makine kullanımını özendirecek, ortak makine kullanımını yaygınlaştıracak ve üretim planlamasına katkı sağlayacak yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi planlanıyor. Bu sayede, üretim planlaması ve uygulamasında yapay zeka ve coğrafi görüntüleme sistemlerinden faydalanılacak teknolojik çalışmalar hız kazanacak.

    ÜRETİME KATKI SAĞLAYACAK UYGULAMALAR GELİŞTİRİLECEK

    Yapay zeka uygulamalarıyla, bitkisel ürünlerin üretim alanının ve üretim miktarının artırılmasına, bitkisel ürünlerde fiyat değişimlerinin kontrol altına alınmasına katkı sağlanacak. Tarım sektöründe, yapay zeka yanında, ürün doğrulama, rekolte tahmini, coğrafi bilgi sistemleri ve algoritma gibi teknolojik gelişmelerin kullanımıyla akıllı tarım uygulamalarının daha yaygın hale getirilmesi amaçlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ORMAN ALANLARINDA YAPAY ZEKA KULLANIMI

    Bakanlık, orman alanlarında da yapay zeka kullanımının artışına yönelik çalışmalarına da hız verdi. Yapay zeka ile çalışan akıllı kuleler geliştirildi. Bu kuleler, 7 gün 24 saat bulundukları sahayı tarıyor ve sensörlerine takılan ısı farklılıklarını anında merkeze bildiriyor. Aynı zamanda orman yangınlarına müdahalede etkin role sahip karar destek sistemi de yapay zeka ile yönetiliyor. Karar destek sistemi, Türkiye genelindeki orman ve arazilerin yapısı, ekiplerin konumu ile meteorolojik verileri bünyesinde anlık işliyor. Ekipleri olay anında bilgilendiren sistem, yönlendirilecek ekiplerin sayısı, yönleri, su takviyesi yapacakları yerler ve gerekli ekipmanlar konularında uyarıda bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow