hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    YouTube şaşırtıcı bir istekle karşı karşıya

    YouTube şaşırtıcı bir istekle karşı karşıya
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Yetkililer Google’a bazı YouTube videolarını izleyenlerin kimliklerini açıklaması talimatını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Forbes tarafından görüntülenen mühürsüz mahkeme belgelerine göre ABD’deki federal yetkililer, Google’dan 1-8 Ocak 2023 tarihleri arasında belirli YouTube videolarını izleyen hesapların adlarını, adreslerini, telefon numaralarını ve kullanıcı etkinliklerini istedi.

    Bu videoları herhangi bir hesaba giriş yapmadan izleyen kişiler de güvende değil çünkü hükümet onların IP adreslerini de istiyor.

    Müfettişlerin, internette “elonmuskwhm” adını kullanan biri hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Google’a bu bilgileri vermesini emrettiği bildirildi.

    Yetkililer, elonmuskwhm’in Bitcoin’i nakit karşılığında sattığından ve bu nedenle kara para aklama yasalarını ihlal ettiğinden ve aynı zamanda lisanssız para aktarma işi yürüttüğünden şüpheleniyor.

    Gizli ajanların, Ocak ayı başlarında yaptıkları görüşmelerde, dronlar ve artırılmış gerçeklik yazılımı aracılığıyla videolarına şüpheli bağlantı ekledikleri bildirildi.

    Ancak bu videolar özel değil ve toplu olarak 30.000’den fazla kez görüntülendi. Bu da hükümetin Google’dan oldukça fazla sayıda kullanıcı hakkında özel bilgi istediği anlamına geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Forbes’un gördüğü belgelere dayanarak mahkeme kararı verdi ancak Google’dan bu kararı gizli tutmasını istedi. Google’ın yetkililerin istediği verileri verip vermediği de belli değil.

    Başka bir olayda yetkililer şirketten sekiz YouTube canlı yayınını “görüntüleyen ve/veya etkileşimde bulunan” hesapların bir listesini istedi. Kullanıcı gizliliği ise ne yazık ki söz konusu değil.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow