hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1533 İstanbul Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı? 1533 İstanbul Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir?

    1533 İstanbul Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı 1533 İstanbul Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    1533 İstanbul antlaşması Osmanlı devleti ile Avusturya devleti arasında 22 Haziran günü imzalanmış bir barış antlaşmadır. Bu antlaşma ile Avusturya'nın Macaristan üzerindeki hakimiyeti son bulduğundan Osmanlı devleti için önemli bir antlaşmadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1533 İstanbul Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı?

    22 Haziran 1533 tarihinde Avusturya ile Osmanlı Devleti arasında İmzalanmış olan İstanbul antlaşması önemli bir antlaşmadır. Avusturya Devleti'nin bu antlaşma ile Macaristan devletinin üzerindeki hakimiyet iddiası son bulmuştur. Bu sayede Avusturya devleti Osmanlı Devleti'ne her sene 30 bin altın vermek durumunda kalmıştır. Bu antlaşma ile beraber Avusturya devletinin arşidükü ve Osmanlı Devleti'nin sadrazamı resmiyette eşit haklara sahip olarak görülmeye başlanmıştır. Avusturya, Osmanlı Devleti'ni İstanbul antlaşması ile kabul etmek zorunda kalmıştır.

    Bu antlaşmanın sonucunda Osmanlı Devleti'nin varlığı Avusturya Devleti tarafından kabul edilmiş ve devlet tanınmıştır. Ayrıca Macaristan üzerindeki hak iddiasının ortadan kalkması da Osmanlı devleti için olumlu sayılan bir gelişme olmuştur. Yazılı olmayan bir antlaşmadır ve İstanbul'da anlaşma sağlanmıştır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1533 İstanbul Antlaşması Maddeleri ve Özellikleri Nelerdir?

    Avusturya, Macaristan devletinin üzerindeki veraset iddialarından vazgeçecektir.

    Jan Zapolya Macar kralı olarak kabul edilecektir.

    Avusturya devletinin Macaristan devletinde fiili bir şekilde hakim olduğu topraklar kendisine ait olarak sayılacaktır.

    Avusturya arşidükü olan kişi Osmanlı Devleti'nin vezir-i azamı ile denk olarak kabul edilecektir.

    Avusturya devleti elindeki topraklar için her sene Osmanlı devletine 30.000 altın vergi ödeyecektir.

    Avusturya devleti ile Macaristan devletinin hakim olduğu topraklarda sınır hattı Osmanlı Devleti'nin temsilcileri tarafından belirlenecek.

    1533 İstanbul Antlaşması Nedir, Ne Zaman İmzalandı 1533 İstanbul Antlaşması Maddeleri Ve Özellikleri Nelerdir1533 İstanbul Antlaşması Önemi

    1533 İstanbul antlaşması Osmanlı devleti ile Avusturya arasında imzalanmış olan ilk antlaşmadır. Aynı zamanda bu antlaşma ile Avusturya Osmanlı Devleti'nin üstün olduğunu kabul etmiştir. 1533 İstanbul antlaşması Osmanlı devleti Avusturya tarafından tanındığı için önemli bir antlaşmadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avusturya devleti İstanbul antlaşması ile Macaristan'ın üzerinde iddia ettiği haklardan vazgeçmiştir. 1533 İstanbul antlaşması yazılı olmayan bir antlaşa özelliğine de sahiptir. Taraflar bu antlaşması sözel olarak yapmışlar ve birbirlerini tanıdıklarını bu antlaşma ile belirtmişlerdir.

    İstanbul antlaşması Osmanlı imparatorluğu sınırları içerisinde İstanbul'da gerçekleştirilmiş olan bir antlaşmadır. Bu nedenle yapıldığı tarihin ve anlaşıldığı yerin ismini almıştır.

    1533 İstanbul Antlaşması Sonuçları

    22 Haziran 1533 senesinde Avusturya arşidükü ve Osmanlı imparatorluğu arasında yapılan bu antlaşma yazılı olmayan bir antlaşmadır. İstanbul antlaşması ile beraber Avusturya, Macaristan'ın batısında yer alan küçük bir bölgenin kendisine kaldığı iddiasını sonlandırmıştır. 1533 İstanbul antlaşması Osmanlı devleti için karlı bir antlaşma olmuştur.

    Fransa, papalık ve Venedik Cumhuriyeti tarafından da tasdik edilmiş olan bir antlaşmadır. Bir barış antlaşması özelliğine sahip olan 1533 İstanbul antlaşması her iki taraf için de ağır koşullar barındırmaz. Tarafların lehine olan bu antlaşma iki devlet arasında herhangi bir anlaşmazlık çıkmasını önlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow